Google PageRank

 

"Hogyan használjam?"

Tanácsok

Bármely körülmények között el kell olvasd ezt a bekezdést. Ha nem teszed meg, annak súlyos következményei lehetnek (például egy életre megutálod a programozást, amit nem szeretnék, hogy az én hibám legyen). Ezt bővebben is kifejteném: ha nem a megadott rendszer szerint tanulmányozod a weblapot, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen érthetetlen lesz. A módszer a következő lenne: mindent (jelzem MINDENT) amit csak találsz, olvass el, mert nem szokásom ismételgetni magam (Lehet, hogy az elején mégis igyekezni fogok, de aztán megunom.). A magyarázó szövegek főként, amelyek nélkülözhetetlenek az elején, főként, mivel gyakran írják el a programmá fordítandó forráskódot(pl: procedure helyett producere, szögletes zárójel helyett kerek, sőt még sokszor kihagyások is vannak).

Néhol vannak letöltések az oldalon. Előfordulhat, hogy nem letölt egy fájlt, hanem direktben megnyit. Ekkor a linkre jobb egérgombbal kattintva kikeresed a megfelelő menüt, amivel le lehet tölteni. A magyar Mozilla Firefoxban ez például "Hivatkozás mentése más néven...".

A Turbo Pascal programozási nyelv már kissé kezdett kimenni a divatból, de ennek ellenére didaktikai célból tökéletesen megfelel. Nekünk az elején nem a program designja lesz az elsődleges cél, hanem a minél hatékonyabb és főként hibátlanabb program megírása. A legfontosabb, hogy mindig keressed a futásbeli tökéletlenségeket a programnál és akkor könnyebben fog menni. Az egy dolog, hogy mostanában olyan kemény hardvare-ek vannak, hogy "nem érdemes a gyorsaságra törekedni", te azért mégis tegyed, mert nem kéne minden programozó így gondolkodjon. Amikor minden programozó igénytelen, akkor a gép képességei egyenesen kihasználatlanok lesznek. Előre szólok, hogy a kezdeti programok 64 kbájtnál nem lesznek nagyobbak (lapismeretekkel nem is tudsz), tehát ugyanvalós spórolj a memóriával! Ha valamit meg tudsz oldani 2 bájtban, akkor ne 3 bájtban oldd meg!

Abszurd... De ettől leszel igazán jó programozó.

Nézzük csak meg, hogy néz ki ez a program!

A program útvonala a főmappából kiindulva a következő: "TP7/Bin/Turbo.exe".

Indítsd el a programot! A kezelőfelülete kissé furcsa lehet, mert DOS operációs rendszerre tervezték. Miközben dolgozol két okból is érdemes teljes képernyőre váltani: az egyik, hogy jobban lásd, a másik pedig, hogy úgy a program jelentősen nagyobb sebességgel fut. Ehhez nyomd le az "Alt+Enter" billentyűkombinációt. Ugyanezzel lehet visszaváltani ablakra.

Bizonyára eddig már feltűnt, hogy alul és felül is van egy menüsor. Egy-egy menü már ismerős a Windowsos rendszerből, de talán nem mindegyik. Ezek az ismeretlen menüpontok tipikusan a programfejlesztői környezeteknél annak jelen. Tartsunk egy kis bemutatót a fontosabb almenüpontok használatáról!

Ha egy programot, amit már megírtál futtatni szeretnéd, akkor a Run/Run menüpontot kell használnod, de elég, ha lenyomod a "Ctrl+F9"-et, ahogy a menüpont jobb oldalán írja…

Ha nem szeretnéd a programod lefuttatni, hanem csak gépi kódra lefordítani, akkor a Compile/Make menüpontot használd.

Ha csak arra vagy kíváncsi, hogy mi jelent meg legutoljára a program futása során a képernyőn, a Debug/User Screen (7.0 verzió) vagy Window/User Screen (6.0 verzió) menüponttal ezt megnézheted.

Akkor hát csapjunk a lovak közé és kattints az Amit mindenkinek tudni kell linkre!